Home

Etetés, itatás

Etetés:

 

Sok egészségügyi problémát lehet megelőzni azzal, hogy a megfelelő étrendet biztosítjuk kedvencünk számukra. A természetben, ők mindenevők és elég változatos az étrendjük (gyümölcsök, virágok, levelek, rovarok és más apró gyíkok / állatok). Fogságban különböző kiegészítők kellenek ahhoz, hogy megfeleljen az általunk adott étel a nagy táplálkozási igényeinek.

 

Nem bonyolult az étkeztetése a szakállas agámának de az alapvető etetési módszereket meg kell tanulni és a megfelelő ételt kell biztosítani életük különböző szakaszaiban. A szakállas agámának az anyagcseréje általában gyorsnak tekinthető. Figyelemmel kell kísérni  és megítélni, hogy mennyi ételre van szüksége kedvencének, ugyanis élelmiszer-fogyasztása változik az életkorától függően.

 

Szakállas agáma életében a táplálkozás  fontos szerepet játszik.Megfelelő és változatos étrend elkerülhetetlen, hogy agámánk aktív életet éljen és jó fizikai állapotban maradjon. Megfelelő ásványi kiegészítők, különösen a kalcium elengedhetetlen étrendjéből. Ennek mennyiségét tojásrakó időszakban meg kell emelni.

 

 

Baba szakállas agáma


Ekkora mérettel álltalában a kezdő agáma tartók nem fognak találkozni. Ilyen ppiciket sem eladni, sem megvenni nem szerencsés dolog!!!!!!!

 

Baba agámát naponta 2-3 alkalommal kell etetni kis tücskkel ez napos vagy xl es méretű. A viszonylag nagyobb tücsökkel való etetés, okozhat Impaktációt, elzáródást vagy akár bénulást is. Az általa fogyasztható tücskök a baba agáma fejének egyharmadát nem meghaladó méretű lehet.

A győződjünk meg mindig arról, hogy a terráriumi tereptárgyak alatt, nem bújt-e el, a tücskök sokasága.

 

Néha nehéz megtalálni a kis méret tücsköket a kisállat-kereskedésben, de ne hagyjuk magunkat rábeszélni a nagyokra.

 

Alapvetően, nagy mennyiségű tücskök szükségesek minden etetésnél. Ez  annyi legyen, amennyit el tud fogyasztani 10 percen belül. A bent maradt tücsök súlyos sérüléseket okozhat kedvencünkben. Fontos, hogy a tücskök a kalcium-és vitamin-kiegészítő porral kerüljenek beszórásra legalább naponta egyszer. Szükségük van több kalciumra, mert gyorsan növekednek. Emellett zöldséget (lehetőleg reggel) kell biztosítani a napi étrendjébe.

 

Lisztkukacokat nem ajánlott a baba szakállas agámának adni a „kemény héja” miatt.

 

Fiatal szakállas agáma


 

Fiatalkorúak lehet tekinteni kb. 15-20 cm és kb. 3-4 hónapos koruktól. Etetés sokkal könnyebb napi 2 alkalommal tücsök esetleg apróbb csótányok.

Győződjön meg arról, hogy a tücskök mérete kisebb, mint a két szeme közötti távolság.

 

Hasonlóan szükséges számára is a kalcium-és vitamin-kiegészítő minden nap, mivel gyorsan növekszik. Lisztkukacokat és viaszmolyt lehet bevezetni, de a túlnyomó részt az étrendet a tücsök töltse ki., Minden fiatal számára szükséges a napi zöldség-etetés is mintegy a táplálék bevitel 20%-a. (ez nem kóbe vésett mennyiség, erőltetni a zöldség evést nem szabad.)

 

Felnőtt szakállasagáma etetése

 

Napi táplálás szükséges a felnőtt agámáknak. Ezek aktívak a nap folyamán ezért szükséges nagy mennyiségű élelmiszer etetése.

 

Zöldség szüksége van a felnőtt agámának is naponta. Úgy tűnik, szeretnek egyre több zöldet enni, ahogy öregszenek. Azonban azok a tévhitek teljesen alaptalanok, miszerint túlnyomórészt zöldet kellene enniük.

A főeleség, továbbra is a tücsök, csótány és a sáska kell hogy legyen.

 

Egy tipikus etetés rend:

 

Zöldek mindennapi, lehetőleg reggel, hogy legyen időt az emésztéshez. Hagyja, hogy az állat annyi zöldet egyen amennyit akar. Ritka, hogy egy agáma kövér lesz mert túl sok növényi élelmet kap. Legalább két órával a lámpakapcsolás előtt fejezzük be az etetést.

Hetente háromszor  élelem legyen eleség állat. Ezek a következők lehetnek:

12-24 db  felnőtt tücskök méretétől függően (12 db a 250 g-os agáma-24 db egy 500g-os agáma)

vagy

8-16 db nagy gyászbogárlárva, vagy selyemhernyó, ismét a mérettől függően

2-3 db felnőtt csótány

 

Kalcium kell minden fehérje etetésnél

Vitaminpótlás kell tenni hetente egyszer


Fürdetés  minden héten.Zöldség-Gyümölcs:


Szakállas agámánk táplálkozásában az élelmiszerek minősége fontos szerepet játszik, ezáltal egészséges és boldog állatkánk lesz. A megfelelő, változatos étrend elkerülhetetlen, hogy  agámánk aktív és jó fizikai állapotban tartsuk. A megfelelő ásványi kiegészítő, különösen a kalciumot fontos használni kell. Ez a nőstényeknél a párosodás után még, sokkal fontosabb szerepet kap.

 

A zöldség és gyümölcsök  fontos szerepet töltenek be a szakállas agáma táplálkozásában.  A legtöbb zöldség és gyümölcs könnyen megtalálható az élelmiszer boltokban.

Ami kell az a leveles zöldségek, és gyümölcs.


Leveles  zöldek

o                              Kínai kel

o                              Fehérrépa zöldje

o                              Mustár Zöldek

o                              Gyermekláncfű zöldek

o                              Koriander

o                              Petrezselyem

o                              Ruccola saláta

o                              Madársaláta

o                              Lucerna

o                              Pipacs

Próbálja elkerülni a spenótot és a mangoldot, mivel ezek zöldségek tartalmazhatnak vegyi anyagokat, amelyek megakadályozzák a kálcium  felszívódását. Ha ragaszkodunk a spenóthoz és a mangoldhoz, figyelmesen és nagyon keveset kell etetni.


Zöldségek


 Alkalmanként kell adni zöldséget is agámánknak. A következő zöldségek az ajánlottak:

o                              Zöldbab

o                              Zeller

o                              Borsó

o                              Brokkoli

o                              Tök

o                              Sárgarépa

o                              Paprika

o                              Pardicsom

Gyümölcsök


A savas gyümölcsök, nem ajánlottak, ilyen a narancs, vagy a citrom.

Ajánlott gyümölcsök:

o                              Szőlő

o                              Kivi (legtermészetesebb hashajtó is, ha esetleg székrekedés van ajánlott)

o                              Banán

o                              Alma

o                              Mangó

o                              Körte

o                              Bogyók

o                              Banán

o                              Sárgadinnye

o                              Sárgabarack

o                              Körte

o                              Görögdinnye

Minden gyümölcsöt és zöldséget alaposan megmosva kell adni a szakállas agámáknak. Vágjuk apró darabokra, vagy tépkedjük picire őket falatnyi nagyságú darabokra. Amennyiben agámánk nagynak ítéli nem fogja megenni.

Sok fajta zöldség és gyümölcs alkalmas a szakállas agámának, de a lista említett fajtái elégek a kiegyensúlyozott étrendhez. 


Itatás:


Szakállas agámák nem isznak ösztönösen itatóból. Meg lehet tanítani inni, de ez egy hoszabb folyamat, mire elfogadják a pipetát.

A fürdetést kölyök korban el kell kezdeni, de nem annyira mély vízben, hogy az agámának úsznia kelljen, természetesen nagyobb korban erre is tanítható. Amikor vízbe kerül az agáma nem kezd el inni azonnal, vizet kell csepegtetni a fejére. Idővel ösztönös lesz, hogy inni megy.  Biztosítani kell számára tiszta vizet, akkora edénybe amibe teljes testével belefér. Sok esetben agámánk ebbe az edénybe ürít. Ezt naponta tisztítani kell, hogy megelőzzük a betegség vagy paraziták terjedését. Amennyiben emésztési problémák merülnek fel langyos vizes fürdőzéssel segíthetünk állatkánkon.

Saját tapasztalataink alapján állataink elé letett itató tálakat csak kevésbé, vagy egyáltalán nem használják. Ezért mindenképp itassuk meg őket. ez a folyamat a következőképpen zajlik:

Az állatunkat kézbe véve egy pipetát, vagy fecskendőt az orra fölé és óvatosan egy pici vizet kinyomva belőle, hozzáérintjük. Az első pár alkalom után már várni fogja az itatást. ezt minden nap egyszer ismételjük meg. Az állat jelzi, hogy ha elég neki. A mennyiség lehet egy két csepptől egy egész flaskáig terjedő mennyiség.

Ennek a módszernek a másik előnye, hogy várni fogja a kézbe vételt és ezzel megteremtjük a megfelelő kapcsolatot. 


Tipp: Az eleség állatot feletetés előtt, érdemes jóllakatni. A vásárolt rovarok, lehet már több napja a kereskedésekben vannak és többnyire nincs velük foglalkozva. Ezalatt azt értem, hogy az eleség állat akkor az igazi, ha tele ette magát, így értékes tápanyagok jutnak kedvencünk szervezetébe is. így ráadásuk sokkal tovább élnek és nem kell naponta a kereskedésbe rohangálni.

Amire szüksége van az eleség állatoknak:

- Víz. Lehet permetezni, esetleg egy vizes papír zsebkendőt, tojástartót is betehetünk hozzájuk, amiből kiszívogatják a nedvességet.

- Zöldségek. Ebből nyerik a vitaminokat és esetleg a nedvességet.

.-Kutyatáp. A száraz eleség, magas fehérje tartalommal rendelkezik.

 

Hőmérséklet-Világítás

Milyen terrárium kell a szakállas agámának?

 

Nappal 28-35 °C, éjszaka 20-22 °C az optimális. Biztosítsunk nappalra állandó hőmérsékletet. Persze a sütkérező helyen legyen melegebb 35 °C-nál, de azért ne süssük meg az állatot!

 

A terrárium mérete a benne tartott állatok számától is függ. Egy állat esetén elegendő a 100x50x40 cm. több állat esetén 120x60x60 cm. Ezek a méretek nem kőbe vésett adatok. A saját helyi adottságaink is befolyásolják, persze nagyon ne tartsuk kisebb terráriumba őket. A magasság akkor lényeges, ha kialakítunk nekik  mászó, napozó felületeket, hátteret.

A talaj legyen föld és mészgrit keveréke, vagy sivatagi homok de legjobb a porrá őrölt mészkő, mivel az állatok nyalogatják a talajt ásványi anyag szükségletük miatt. A legjobb aljzatról megoszlanak a vélemények. A fiatal állatoknál bélelzáródást (impaktáció) okozhat a lenyelt homok, ezért sokan járólapot esetleg valamilyen papírt (papírtörlő, hullámpapír) tesznek az apróságok alá. Lényeges, hogy olyat válasszunk, ami amellett, hogy állataink egészségét szolgálja könnyen tisztítható legyen. Helyezzünk be az állat számára köveket és vastag ágakat, alakítsunk ki számukra sütkérező helyet, biztosítsunk nekik árnyékos búvóhelyet is.

Világítás és hőmérséklet

Az egyik legfontosabb dolog, amit muszáj betartanunk, amennyiben azt akarjuk, hogy agámánk egészséges maradjon. Alap esetben két fajta fényforrást létezik. Az egyik a különféle hő termelő lámpák, amik biztosítják a megfelelő meleget ilyenek a különféle spot és halogén izzók. Ezeknek a méretét a terrárium nagysága határozza meg. Nagyon fontos, hogy ne tudjon állatunk túl közel kerülni a fűtő izzóhoz, ezt mindenképp ellenőrizzük, tegyük alá tenyerünket, olyan távolságra, amit kedvencünk még elérhet. Amennyiben túl melegnek, égetőnek ítéljük, mindenképp változtassunk a berendezésen.


A másik típusú fényforrás az UV ellátást szolgálja.

Ezekből több féle kapható, mi mindenféleképpen sivatagi (10.0) típusút vásároljunk. Megfelelő a normál izzó is, de a terráriumban az egyenletesebb fény eloszlást a fénycsövek biztosítják. Erre a D3 vitamin termelés miatt van szükség, aminek megléte elengedhetetlen feltétele a kálcium anyagcserének. Ennek hiányában könnyen alakulhat ki angolkór, (puha gumiszerű csontozat)  ez sok esetben gyógyíthatatlan. Fontos tudni, hogy az UV sugárzás nem hatol át az üvegen, ezért ezt mindenképp a szellőző (rácsra, a terráriumban kell elhelyezni. Ezeket a lámpák optimális távolsága 30-50cm.Léteznek már olyan izzók (exoterra solar repti spot) amik fűtenek és a kellő UV mennyiséget is tartalmazzák.


A terrárium fűtésének megoldására léteznek más megoldások is, ilyenek:

Fűtő lap

Ezt a terrárium alá kell felragasztani, a terrárium méretének megfelelő méretűt válasszunk. Itt figyelembe kell venni, hogy mindenképpen maradjon olyan talajrész, amit nem fűtünk, így agámánk kedvére eldöntheti hol akar tartózkodni.

Fűtő kábel

Különféle hosszban kapható, ezzel is a talajfűtést tudjuk megoldani.

Fűtő szikla

A nap által felmelegített követ szimulálja, jó kiegészítője lehet, valamelyik lámpánat.Bármelyik hő vagy fényforrást válasszuk, mindenképp figyelembe kell venni a várható külső hőmérsékletet, mely nagyban befolyásolja, hogy mire is lesz szükségünk.

Amennyiben még újak vagyunk, e téren mindenképp kérjük szakember tanácsát és itt a „szak”–on van a hangsúly.

 

 

 

 

.

Viselkedés-érzékszervek


Viselkedés


A szakik testbeszéde nagyon világos, miközben nagyon változatos

Amikor a állat felfedezi környezetét gyakran használja nyelvét  információ szerzésre és ez fontos társadalmi interakció.

Hőszabályozás

  Mint minden hüllő, úgy a szakállas agáma is hidegvérű állat, ezért kell szabályozni, saját testhőmérsékletüket. Ez azt jelenti, hogy használja a testét a hatékony hő elnyerésére, vagy pedig azért, hogy hűtse magát. Ezt sokszor a testük színének a szabályozásával érik el. A reggeli villany felkapcsolásánál megfigyelhetjük, hogy testük elkezd befeketedni ezzel több hőt tudnak elnyelni. Amikor már elég meleget vett fel és nem akarja elhagyni helyét, akkor a száj kinyitásával és lihegéssel a nyálkahártyáján keresztül párologtat. Majd bezárja a száját megnedvesíti nyelvét és újra kinyitja a száját.


Gesztusok


Dominancia

A hím fejének gyors fel-le mozgatásával, bólogatással és szakálla előre tolásával, valamint a szakáll színének besötétítésével, jelzi fölényét.


Alázat

A leggyakoribb alázati gesztus az úgynevezett hullám, ilyenkor a fej és a test lassú fel-le mozgásával és jelzi az alázatát. A másik jellegzetes gesztus a karkörzés, melyet főleg a nőstények szoktak produkálni, de előfordul, hogy a gyengébbik hím mutat alázatot és megadást verősebb vetélytársa iránt.

Több hímet nem célszerű együtt tartani, ugyanis a hatalmi harcok, nem mindig dőlnek el békésen.

 

Ne tartsuk más állatokkal, mert a kisebb gyíkokat az agáma előszeretettel elfogyasztja, sőt még saját kicsinyeit is. Fontos, hogy új szerzeményünket ne zaklassuk, míg meg nem szokja új környezetét, mert ha ezt nem tartjuk be, könnyen elveszíthetjük drága kedvencünket. Gyerekes szülők pedig ne hagyják, hogy a fiatal hüllőket molesztálják, bármennyire is aranyos a kisállat, mert ezzel szintén halálra ítélhetjük az agámát. Egy kulcsfontosságú tanács a helyes vitaminozás. Az állatnak már az első pillanatban vitamin kiegészítésre van szüksége, mert ha nem porozzuk eleségét minden nap, szintén az örök vadászmezőkre távozik kedvencünk.

 

Érzékszervek


Szem

A legfontosabb érzékszervük. A természetben nagy hasznát veszik a ragadozók beazonosításánál.

Mivel a szemek a fej két oldalán találhatóak, ezért egy frontális holttér van a látásukban. Így az orra elé tartott eleséget nem fogja felismerni, ezért mindenképp picit távolabb és oldalt kínáljuk fel. Szemükön található még egy harmadik szemhéj, egy membrán, mely arra szolgál hogy védje a szemüket az esetleges sérülésektől.


Fül

Már többször hallottam a tulajdonosoktól, hogy a szaki nem hall, de erre nincs semmilyen biztosíték.

Külső fül nem található fejükön, viszont dobhártya igen, a külső hallójárat hiányában, nincs mi felerősítse a zajokat. A mély hangok azonban zavarják őket, ezért erre mindenképp ügyeljünk.


Orr

A szája felett elhelyezkedik két kis orrlyuk. Sajnos semmilyen infó nincs azzal kapcsolatban, hogy mennyire fejlett szaglással rendelkeznek.


Jacobson szerv és a nyelv


Ez egy nagyon fontos érzékszervük.

A szakik nagyon sokszor érintenek meg különféle helyeken pontokat a nyelvükkel. Ezzel szereznek plusz információt a környezetükről. Az információ a szájpadláson található Jacobson szervben kerül feldolgozásra. A nyelv viszonylag hosszú és ragadós, így jobban tapad rá az eleség.

 


Szaküzlet

Horizont Terrarisztikai Szaküzletek

 

1044 Budapest Garam u. 3. A külső váci úton.(Tesco üzletsor)

0670 395 5142

H-P: 10-19

Sz: 10-19

 

 AsiaCenter

1052 Budapest Szentmihályi út 167. (keleti szárny, az állatpatika mögött)

H-Cs: 10-19

P-Sz: 10-20

V: 10-19

 

Telefon: 06202400578

 

Terrarisztikai webáruház:

http://bolthely.hu/horizontwebshop/fokat/4bf6719bb911a_Terrarisztika

 

Facebook:

https://www.facebook.com/Horizontshop/