Etetés, itatás

Etetés:

 

Sok egészségügyi problémát lehet megelőzni azzal, hogy a megfelelő étrendet biztosítjuk kedvencünk számukra. A természetben, ők mindenevők és elég változatos az étrendjük (gyümölcsök, virágok, levelek, rovarok és más apró gyíkok / állatok). Fogságban különböző kiegészítők kellenek ahhoz, hogy megfeleljen az általunk adott étel a nagy táplálkozási igényeinek.

 

Nem bonyolult az étkeztetése a szakállas agámának de az alapvető etetési módszereket meg kell tanulni és a megfelelő ételt kell biztosítani életük különböző szakaszaiban. A szakállas agámának az anyagcseréje általában gyorsnak tekinthető. Figyelemmel kell kísérnie, és megítélni, hogy mennyi ételre van szüksége kedvencének, ugyanis élelmiszer-fogyasztása változhat az életkorától függően.

 

Szakállas agáma életében a táplálkozás és az élelmiszer fontos szerepet játszanak, hogy állatunk egészséges és boldog legyen. Megfelelő és változatos étrend elkerülhetetlen, hogy agámánk aktív életet éljen és jó fizikai állapotban tartsuk. Megfelelő ásványi kiegészítők, különösen a kalciumot elengedhetetlen étrendjéből. Ennek mennyiségét tojásrakó időszakban meg kell emelni.

 

 

Baba szakállas agáma

 

Baba agámát naponta 2-3 alkalommal kell etetni kis tücskkel. Viszonylag nagy tücskök okozhat Impaktációt (az állat számára nehezen vagy egyáltalán nem emészthető pl: tücsök vagy homok válthatja ki), vagy akár bénulást is. Az általa fogyasztható tücskök a baba agáma fejének egyharmadát nem meghaladó méretű lehet.

 

Néha nehéz megtalálni a kis méret tücsköket a kisállat-kereskedésben, de ne hagyjuk magunkat rábeszélni a nagyokra.

 

Alapvetően, nagy mennyiségű tücskök szükségesek minden etetésnél, ez  annyi legyen, amennyit el tud fogyasztani 10 percen belül. A bent maradt tücsök súlyos sérüléseket okozhat kedvencünkben. Fontos, hogy a tücskök a kalcium-és vitamin-kiegészítő porral kerüljenek kedvencünk étrendjébe legalább naponta egyszer. Szükségük van több kalciumra, mert gyorsan növekednek. Emellett zöldséget (lehetőleg reggel) kell biztosítani a napi étrendjébe.

 

Lisztkukacokat nem ajánlott a baba szakállas agámának adni a „kemény héja” miatt.

 

Fiatal szakállas agáma


 

Fiatalkorúak lehet tekinteni kb. 20 cm és kb. 4 hónapos koruktól. Etetés sokkal könnyebb napi 2 alkalommal tücsök. Győződjön meg arról, hogy a tücskök mérete kisebb, mint a két szeme közötti távolság.

 

Hasonlóan szükséges számára is a kalcium-és vitamin-kiegészítő minden nap, mivel gyorsan növekszik. Lisztkukacokat és viaszmolyt lehet bevezetni, de a túlnyomó részt az étrendet a tücsök töltse ki., Minden fiatal számára szükséges a napi zöldség-etetés is mintegy a táplálék bevitel 20%-a. Manapság már itthon is beszerezhető a selyemhernyó ami kiváló táplálék.

 

Felnőtt szakállasagáma etetése

 

Napi táplálás szükséges a felnőtt agámáknak. Ezek aktívak a nap folyamán ezért szükséges nagy mennyiségű élelmiszer etetése.

 

Zöldség szüksége van a felnőtt agámának is naponta. Úgy tűnik, szeretnek egyre több zöldet enni, ahogy öregszenek. Az összes tápláléknak legalább a felét a növényi élelmiszernek kell kitennie.

 

Egy tipikus etetés rend:

 

Zöldek mindennapi, lehetőleg reggel, hogy legyen időt az emésztéshez. Hagyja, hogy az állat annyi zöldet egyen amennyit akar ritka, hogy egy agáma kövér lesz mert túl sok növényi élelmet kap. Legalább két órával a lámpakapcsolás előtt fejezzük be az etetést.

Hetente háromszor  élelem legyen eleség állat. Ezek a következők lehetnek:

12-24 db  felnőtt tücskök méretétől függően (12 db a 250 g-os agáma-24 db egy 500g-os agáma)

vagy

8-16 db nagy gyászbogárlárva, vagy selyemhernyó, ismét a mérettől függően

2-3 db felnőtt csótány

 

Kalcium kell minden fehérje etetésnél

Vitaminpótlás kell tenni hetente egyszer

Párásítás naponta

Fürdetés vízben minden harmadik napZöldség-Gyümölcs:


Szakállas agámánk táplálkozásában az élelmiszerek minősége fontos szerepet játszik, ezáltal egészséges és boldog állatkánk lesz. A megfelelő, változatos étrend elkerülhetetlen, hogy  agámánk aktív és jó fizikai állapotban tartsuk. A megfelelő ásványi kiegészítő, különösen a kalciumot fontos használni kell. Ez a nőstényeknél a párosodás után még, sokkal fontosabb szerepet kap.

 

A zöldség és gyümölcsök  fontos szerepet töltenek be a szakállas agáma táplálkozásában.  A legtöbb zöldség és gyümölcs könnyen megtalálható az élelmiszer boltokban.

Ami kell az a leveles zöldségek, és gyümölcs.


Leveles  zöldek

o                              Kínai kel

o                              Fehérrépa zöldje

o                              Mustár Zöldek

o                              Gyermekláncfű zöldek

o                              Koriander

o                              Petrezselyem

o                              Ruccola saláta

o                              Madársaláta

o                              Lucerna

o                              Pipacs

Próbálja elkerülni a spenótot és a mangoldot, mivel ezek zöldségek tartalmazhatnak vegyi anyagokat, amelyek megakadályozzák a kálcium  felszívódását. Ha ragaszkodunk a spenóthoz és a mangoldhoz, figyelmesen és nagyon keveset kell etetni.


Zöldségek


 Alkalmanként kell adni zöldséget is agámánknak. A következő zöldségek az ajánlottak:

o                              Zöldbab

o                              Zeller

o                              Borsó

o                              Brokkoli

o                              Tök

o                              Sárgarépa

o                              Paprika

o                              Pardicsom

Gyümölcsök


A savas gyümölcsök, nem ajánlottak, ilyen a narancs, vagy a citrom.

Ajánlott gyümölcsök:

o                              Szőlő

o                              Kivi (legtermészetesebb hashajtó is, ha esetleg székrekedés van ajánlott)

o                              Banán

o                              Alma

o                              Mangó

o                              Körte

o                              Bogyók

o                              Banán

o                              Sárgadinnye

o                              Sárgabarack

o                              Körte

o                              Görögdinnye

Minden gyümölcsöt és zöldséget alaposan megmosva kell adni a szakállas agámáknak. Vágjuk apró darabokra, vagy tépkedjük picire őket falatnyi nagyságú darabokra. Amennyiben agámánk nagynak ítéli nem fogja megenni.

Sok fajta zöldség és gyümölcs alkalmas a szakállas agámának, de a lista említett fajtái elégek a kiegyensúlyozott étrendhez. 


Itatás:


Szakállas agámák nem isznak ösztönösen itatóból. Meg lehet tanítani inni, de a párásítás naponta 1x elkerülhetetlen. A fürdetést kölyök korban el kell kezdeni, de nem annyira mély vízben, hogy az agámának úsznia kelljen, természetesen nagyobb korban erre is tanítható. Amikor vízbe kerül az agáma nem kezd el inni azonnal, vizet kell csepegtetni a fejére. Idővel ösztönös lesz, hogy inni megy.  Biztosítani kell számára tiszta vize, akkora edénybe amibe teljes testével belefér. Sok esetben agámánk ebbe az edénybe ürít. Ezt naponta tisztítani kell, hogy megelőzzük a betegség vagy paraziták terjedését. Amennyiben emésztési problémák merülnek fel langyos vizes fürdőzéssel segíthetünk állatkánkon.

Saját tapasztalataink alapján állataink elé letett itató tálakat csak kevésbé, vagy egyáltalán nem használják. Ezért mindenképp itassuk meg őket. ez a folyamat a következőképpen zajlik:

Az állatunkat kézbe véve egy gyógyszertári szemcseppentős tégelyt tartunk az orra fölé és óvatosan egy pici vizet kinyomva belőle, hozzáérintjük. Az első pár alkalom után már várni fogja az itatást. ezt minden nap egyszer ismételjük meg. Az állat jelzi, hogy ha elég neki. A mennyiség lehet egy két csepptől egy egész flaskáig terjedő mennyiség.

Ennek a módszernek a másik előnye, hogy várni fogja a kézbe vételt és ezzel megteremtjük a megfelelő kapcsolatot. 


Tipp: Az eleség állatot feletetés előtt, érdemes jóllakatni. A vásárolt rovarok, lehet már több napja a kereskedésekben vannak és többnyire nincs velük foglalkozva. Ezalatt azt értem, hogy az eleség állat akkor az igazi, ha tele ette magát, így értékes tápanyagok jutnak kedvencünk szervezetébe is. így ráadásuk sokkal tovább élnek és nem kell naponta a kereskedésbe rohangálni.

Amire szüksége van az eleség állatoknak:

- Víz. Lehet permetezni, esetleg egy vizes papír zsebkendőt is betehetünk hozzájuk, amiből kiszívogatják a nedvességet.

- Zöldségek. Ebből nyerik a vitaminokat és esetleg a nedvességet.

.-Kutyatáp. A száraz eleség, magas fehérje tartalommal rendelkezik.