Párzás-Keltetés-Apróság gondozás

A szakállas agáma tápláltsági fokától függően 6-8 hónapos korától ivarérett. A hímek ezt erőteljes bólogatással jelzik. De ez nem azt jelenti, hogy ilyenkor a nőstényeket azonnal be lehet fogni, a tenyésztésbe.

Mielőtt belekezdenénk a pároztatásba, érdemes végig gondolni, hogy mit is fogunk kezdeni a kikelő apróságokkal. A picik napi akár 100-150 hangya-légy, méretű tücsköt is felfalnak, napi szinten. Az idő előrehaladtával csak nőni fog az étvágyuk. Csak abban az esetben pároztassunk, ha már van elképzelésünk a kikelő apróságok sorsáról.

 

Mindenképp érdemes megvárni a 14-18 hónapos kort a nőstényeknél. A beteg, vézna nőstényt soha ne pároztassunk, mert abba belepusztul.

Párosodáskor a hím a nőstény tarkóját harapva, gyűri maga alá. Amennyiben nem láttuk őket, de a nőstényünk tarkóján felfedezzük a sebeket, biztos lehetünk benne, hogy kb. 30-35 nap elteltével tojásokat fog rakni. 

Mindenképp szükséges ilyenkor az anya állatot jól tartani. Ez azt jelenti, hogy bőséggel etessük itassuk, valamint nagyon oda kell figyelni a vitamin és Ca kiegészítésre.

A tojás rakás közeledtével a nőstény keresi a helyét és sokszor próba ásásokat végez. Ami ilyenkor fontos, hogy az aljzat megfelelő vastagságú legyen. (legalább 10cm) Mi leginkább tőzeg, föld és vermiculit keverékét használjuk. Ez kellőképpen tartja a nedvességet. 

Két nőstény is keresi a helyet a tojások lerakásához.

 

Még mielőtt megvannak a tojások, érdemes a keltetőt beüzemelni és meggyőződni róla, hogy a megfelelő értékek vannak-e beállítva. Ne akkor kezdjük el kapkodni.

hőmérséklet: 29-31 C

páratartalom: 75-90 %

Amikor nőstényünk lerakta a tojásokat, érdemes azonnal kivenni őket, még mielőtt betemetné. Egy műanyag ételhordós dobozba tegyünk keltető közeget (vermiculit)

Szuper egészséges tojások.

 

kb. 2-3 cm vastagon ezt mindenképp nedvesítsük meg, de ne tocsogjon, mert abba belerohadnak a tojások. Ezután fektetve helyezzük bele a tojásokat és mehetnek a keltetőbe. . Lényeges hogy ne forgassuk őket.

Keltetőben a tojások.

 

A tojások általában 48-60 nap alatt kikelnek. Ekkorra már legyen előkészítve a megfelelő terrárium számukra. Ne ijedjünk meg ők az első 2-4 napban nem táplálkoznak a kikelő apróságok.

A keltetés folyamán rendszeresen ellenőrizzük a tojások állapotát és a keltető beállított értékeit. erre mindenképp szükségünk van pára illetve hőmérőre is.

Amennyiben elcsúsztak az értékek mindenképp, tegyünk meg mindent azek helyreállítására.

Amire ügyeljünk:

-  megfelelő legyen vízmennyiség a keltetőben, ez szabályozza a páratartalmat és előfordulhat, hogy utána kell töltenünk

- a keltető közeg állapota, kellő nedvesség tartalma. amennyiben nem elég nedves, a tojások össze eshetnek. Ilyenkor át kell picit nedvesíteni a keltető közeget, esetleg tetőt tenni a dobozra amiben a tojások vannak. (legyenek rajta lyukak)

- nem megfelelő tojások. Annak ellenére, hogy megvolt a párzás, egyáltalán nem biztos, hogy a tojások egészségesek lesznek. Ezt többnyire már tojásrakáskor látjuk rajtuk. Általában fonnyadtak, ráncosak, sárgák. Ezeket kár is keltetőbe rakni, pár nap alatt bepenészednek.

 

Amennyiben minden jól alakult és elérkeztünk a legvégső fázisba a tojások keltetésénél, akkor legyen türelmünk megvárni míg maguktól kibújnak a tojásból.

Csak a legvégső esetben kezdjünk bele a már felszakított tojásból kibontani a csöppséget. A tojás felszakítása és a kibújás akát egy napig isw elhúzódhat.

A nem megfelelő értékeken tartott keltető, okozhatja azt, hogy a kicsik bele pusztulnak a tojásba fejlődés közben.

 

A világra jött apróságoknak az első 1-2 héten biztosítsunk éjszakára is fűtést. Lehet valamivel hűvösebb a nappali hőmérsékletnél,de ne essen vissza 20 C-ra.

Az első 1-2 hónapban papírtörlőn tartsuk őket.

Fontos hogy, ne hevítsük túl a terráriumot 35 C fölé, mert az kannibalizmushoz vezethet.

Az első napokban nem fognak még kajálni, de ha elkezdik, csak győzzük tücsökkel vagy mini csótánnyal. A kukacok nem az első pár hónap eledelei közé tartoznak.

A kicsiknél mindig lesz szétnövés a fejlődés során. Ezért fel kell készülnünk több terrárium beüzemelésére és a méret különbségek szerinti szétválasztásra.

A bébyk etetését az etetés-itatás menüpontban találod!

 

Szaki lak berendezése

Pár lépésben szeretnénk bemutatni, a terrárium megfelelő berendezésének lépéseit.

 

Előljáróban, fontosnak tartom megjegyezni, hogy terráriumonként 1 agámát tartsunk!

 

 A lentebb feltüntetett árak, tájékoztató jellegűek a pontos árakról és további információkért, keresse fel webáruházunkat, vagy érdeklődjön a 0620 2400578-as telefonszámon esetleg látogassa megl szaküzletünket. 1044 Bp. Garam u 3. a Külső Váci úton a Praktiker mellett a Tesco üzletsoron.

 

http://bolthely.hu/horizontwebshop/fokat/4bf6719bb911a_Terrarisztika

 

 

Az ideális terrárium mérete egy felnőtt szaki száméra: 100x40x40cm.  21.900Ft

Ettől persze eltérhetünk, de inkább nagyobba, mint sokkal kisebbe gondolkodjunk.

Az ideális terrárium, legyen jól szellőző, rendelkezzen megfelelő méretű toló ajtóval és legalább 10cm-es alsó peremmel.

 

2db fűtő lámpa foglalat. 3500Ft/db

Terráriumunkba mindenképp be kell szerelnünk fényforrásnak, foglalatot. Ebből is mindjárt kettőt. Kell egy a  fűtő spot lámpának és kell egy az UV-B sugárzást adó izzónak.

Ezt a terrárium szellőző rácsához tudjuk erősíteni.

Esetleg lehetőségünk van a 10.0-ás UV izzót külső foglalatba ia belehelyezni, amit a terrárium szellőző rácsára rakunk.

Létezik a Zoomed-nek dupla búrája ami egyszerűen megoldja a problémánkat. Ebbe elhelyzhető mind a melegítő és mind az UVB izzó. Fontos hogy ebbe nem tehetünk spot izzót!!!!!

Zoomed dupla búra 13.500Ft

 

Fűtő izzó: Exoterra intense basking spot 50w 2680Ft

Mérete a külső hőmérséklettől és a terrárium nagyságától függ.

UV izzó: Exoterra, zoomed, arcadia UVB 150 6990-9000Ft

Az UV az ilyen, viszonylag hosszú terráriumokban lehet akár neon cső is. Ennek jó tulajdonsága, hogy a terrárium teljes hosszában adja a megfelelő fényt állatunknak.

 

A terrárium aljára homokot vagy mészgrittet szoktunk helyezni. ennek vastagsága 2-3 cm legyen. A mészgritt, tömény kálcium forrás, hátránya, hogy kissé porzik.

Homok: Trixie, Exoterra, Tmreptiles, 5-7,5kg 2300-4600Ft

Mészgritt: 700Ft/5kg

 

Állataink szeretnek mindenre felmászni, ezért ennek lehetőségét meg kell adni nekik.

Ezt különféle ágakkal érhetjük el a legkönnyebben. Figyeljünk oda ezek megfelelő rögzítésére.

A terrárium kialakításánál mindig az állat igényeit vegyük figyelembe, háttérbe szorítva esetleg a saját elképzeléseinket.

 

Vásárlás

 NEM ADUNK EL 3 hóNAPOSNÁL FIATALABB ÁLLATOT!!!!!

Ennél fiatalabbat eladni etikátlan, vásárolni pedig meggondolatlanság!!!!

A legfőbb agáma lelőhely:

Horizont Terrarisztikai Szaküzlet 1044 Bp Garam u 3. (tesco üzletsor)

 

Folyamatosan kapjunk e-mailt, telefont, hogy segítsünk mert az eladó nem szolgált kellő felvilágosítással. - ilyenkor nagyon fontos!!!! NEM SZABAD MEGVENNI az állatot. Mert ez az ember nem ért hozzá és a nem megfelelő nevelésből adódó betegségeket, később mi fogjuk megfizetni.

 

Mielőtt az első utunkba kerülő kis szakit megvásárolnánk, érdemes utána nézni, körbe érdeklődni a tartásának feltételeiről és az új családtagunk várható jelleméről. Így képet kapunk róla, hogy tudjuk-e biztosítani a kellő feltételeket.

Mindenképpen legyünk tiszátban azzal, hogy a szakállas agáma tartása, költséges hobbi. Havi szinten a fűtés, világítás, etetés költsége 3000-5000 is lehet. Ebbe nem számoltuk bele az esetlegesen kiégő izzó, vagy az elfogyó vitamin pótlását.

Tehát mindenképp gondoljuk végig meg tudunk-e adni mindent amire agámánknak szüksége van.

Sok esetben hangoztatják, hogy az agáma tatása egyszerű és kezdőknek ajánlott, de az alapvető dolgok be nem tartása az állatunk elvesztését fogja okozni.

- Megfelelő méretű terrárium

- Világítás, hőmérséklet, UV

- Etetés

- Vitamin, kálcium kiegészítők

 

Mielőtt állatot vásárolnánk, előbb mindenképp szerezzünk be megfelelő méretű terráriumot és rendezzük is be. Ezek után, végezzünk próbát, hogy a benne lévő eszközök megfelelő hőmérsékletet biztosítanak-e leendő állatunk számára.  

 

Amennyiben eldöntöttük, hogy szeretnénk egy szakállas agámát, akkor adódik a kérdés, hogy honnan is vegyem meg.? Ekkor több lehetőség közül választhatunk.

 

A legegyszerűbb módja ez első kisállat kereskedésbe betérni és ott megvásárolni.

Azonban több dologra mindenképpen ügyeljünk, mert sokszor nem megfelelően és zsúfoltan tartják őket. Győződjünk meg róla, hogy az eladó, ért is hozzá és ezáltal el tud látni minket hasznos tanácsokkal, vagy csak egyszerűen a rajtunk megkeresendő, pár darab ezrest látja.

 

A másik mód közvetlen a tenyésztőnél vásárolni. Itt is különbséget kell tenni tenyésztő és szaporító között. Utóbbi esetben, csak a haszonszerzés a célja a szaporítónak és valószínűleg, sem a szülők sem pedig az apróságok nem voltak megfelelően ellátva, felkészítve, nagy valószínűséggel csak a profit érdekli.

 

Sok szaporító hamar rájön, hogy ezek rengeteget zabálnak és ezt neki finanszíroznia kéne!!! -  és így már nem is akkora buli....

Ezért mihamarabb szaqbadulni akarnak tőlük.

Az ilyeneket kellene elkerülni!

 

Amennyiben megvan, hogy honnan vásárolunk szakállas agámát, a következőkre figyeljünk:

- Életkor. Célszerű legalább 3 hónaposnál idősebbet vásárolni. Ez azért AJÁNLOTT, mert a fiatalok, erre az időszakra erősödnek meg és baromi nagy stressz számukra a költözés, utazás. Ebbe sokan elpusztulnak, pár hét elteltével.

A fiatal állatok nagyon hajlamosak a stressz miatti nem evésre. A pár hetes jószágok megvétele igen veszélyes vállalkozás, a szállítás, a környezet változás, mind, mind stressz helyzet. FONTOS: ilyenkor fogjuk vissza magunkat és lehetőleg minél kevesebbet simogassuk nyomorgassuk új kevencünket - ennek ő még nem igazán örül.!!

A 3 hónapos állatok már elég stabilak. Ezért érdemes inkább kicsit többet adni értük, mint a pici olcsót megvenni.

 

Amire figyeljünk:

 

- Épp végtagok. A zsúfolt tartás és a helytelen etetés következménye, hogy egymás végtagjait leharaphatják.

- Remegés, koordinációs problémák, görbe csontok. Amennyiben nem világítják UV fénnyel, nem megelelő eleség állattal táplálták és rosz minőségű vitamint kapott -  ez anyagcsere zavarhoz vezethet. 

 - Anorexia. Bizonyosodjunk meg róla, hogy eszik, vadászik önnállóan.

 

Amennyiben minden rendben találtunk, ne habozzunk sokáig, a vásárlással!

 

 

Nemek meghatározása

 

 

Fiatal korban, amikor még nincsenek jól meghatározható, külső jelek. Nehéz teljes biztonsággal megmondani az állat nemét. Ezek a külső jelek a harmadik, negyedik hónapban, már teljességgel láthatóak, szakavatott szem számára.

Fektessük a tenyerünkre úgy, hogy a feje nézzen az újaink felé. Ezután  szem magasságba, óvatosan emeljük fel a farkát, amíg a következő kép nem tárul elénk.

 

A képen egy nőstény állatot látunk. A faroktőnél, a farok irányában, középen elhelyezkedő dudor mutatja nekünk, hogy kivel is van dolgunk.

 

Ezen a képen a hím szakállas agáma, dupla hemipénisze látható. A faroktő két oldalán elhelyezkedő két hosszanti dudor mutatja állatunk nemét. A felnőtt állatok emellett, széles fejjel és robosztus testalkattal rendelkeznek. Bár amennyiben nincs mihez viszonyítanunk, ez nem lehet elég támpont. Viszont felnőtt korban a befeketedő torok és az erőteljes fej bólogatás már biztosan jelzi, hogy hím szakival van dolgunk.

 

 

 

Eladó Állatok

Jelenleg SZAKÜZLETÜNKBEN 40-50 különféle szaki KÖZÜL LEHET VÁLOGATNI.

 

 

 

 

 

 

Igazán vörös szépségeink 2015. ápriliában születtek!

 

 

 

további infó:

Tóth Gábor

0620 240 0578