Fejlec

Terrárium készítés

A vásárlóink igénye szerint elkészítjük kedvencünk, professzionális egyedi terráriumát.

Az általunk készített terráriumok, lehetnek simák vagy hátterezettek.

Az állatok és a gazdijuk igényeinek megfelelően!

Fő célunk, hogy mindenki olyan terráriumot kapjon amilyet megálmodott, ezért természetesen minden egyedi elképzelést megpróbálunk megvalósítani. 

Egyedi hátteres terráriumok:

Szaküzlet

Horizont Terrarisztikai Szaküzletek

 

1044 Budapest Garam u. 3. A külső váci úton (Tesco üzletsor)

0670 395 5142

H-P: 10-19

Sz: 10-19

 

AsiaCenter

1052 Budapest Szentmihályi út 167. (keleti szárny, az állatpatika mögött)

H-Cs: 10-19

P-Sz: 10-20

V: 10-19

 

Telefon: 06202400578

 

Terrarisztikai webáruház:

www.horizontshop.hu

 

Facebook:

https://www.facebook.com/szakiagama/

Párzás-Keltetés-Apróság gondozás

A szakállas agáma tápláltsági fokától függően 6-8 hónapos korától ivarérett. A hímek ezt erőteljes bólogatással jelzik. De ez nem azt jelenti, hogy ilyenkor a nőstényeket azonnal be lehet fogni, a tenyésztésbe.

Mielőtt belekezdenénk a pároztatásba, érdemes végig gondolni, hogy mit is fogunk kezdeni a kikelő apróságokkal. A picik napi akár 100-150 hangya-légy, méretű tücsköt is felfalnak, napi szinten. Az idő előrehaladtával csak nőni fog az étvágyuk. Csak abban az esetben pároztassunk, ha már van elképzelésünk a kikelő apróságok sorsáról.

 

Mindenképp érdemes megvárni a 14-18 hónapos kort a nőstényeknél. A beteg, vézna nőstényt soha ne pároztassunk, mert abba belepusztul.

Párosodáskor a hím a nőstény tarkóját harapva, gyűri maga alá. Amennyiben nem láttuk őket, de a nőstényünk tarkóján felfedezzük a sebeket, biztos lehetünk benne, hogy kb. 30-35 nap elteltével tojásokat fog rakni. 

Mindenképp szükséges ilyenkor az anya állatot jól tartani. Ez azt jelenti, hogy bőséggel etessük itassuk, valamint nagyon oda kell figyelni a vitamin és Ca kiegészítésre.

A tojás rakás közeledtével a nőstény keresi a helyét és sokszor próba ásásokat végez. Ami ilyenkor fontos, hogy az aljzat megfelelő vastagságú legyen. (legalább 10cm) Mi leginkább tőzeg, föld és vermiculit keverékét használjuk. Ez kellőképpen tartja a nedvességet. 

Parzas2

Két nőstény is keresi a helyet a tojások lerakásához.

 

Még mielőtt megvannak a tojások, érdemes a keltetőt beüzemelni és meggyőződni róla, hogy a megfelelő értékek vannak-e beállítva. Ne akkor kezdjük el kapkodni.

hőmérséklet: 29-31 C

páratartalom: 75-90 %

Amikor nőstényünk lerakta a tojásokat, érdemes azonnal kivenni őket, még mielőtt betemetné. Egy műanyag ételhordós dobozba tegyünk keltető közeget (vermiculit)

Parzas1

Szuper egészséges tojások.

 

kb. 2-3 cm vastagon ezt mindenképp nedvesítsük meg, de ne tocsogjon, mert abba belerohadnak a tojások. Ezután fektetve helyezzük bele a tojásokat és mehetnek a keltetőbe. . Lényeges hogy ne forgassuk őket.

Kepatmeretezes Hu Parzas3

Keltetőben a tojások.

 

A tojások általában 48-60 nap alatt kikelnek. Ekkorra már legyen előkészítve a megfelelő terrárium számukra. Ne ijedjünk meg ők az első 2-4 napban nem táplálkoznak a kikelő apróságok.

A keltetés folyamán rendszeresen ellenőrizzük a tojások állapotát és a keltető beállított értékeit. erre mindenképp szükségünk van pára illetve hőmérőre is.

Amennyiben elcsúsztak az értékek mindenképp, tegyünk meg mindent azek helyreállítására.

Amire ügyeljünk:

-  megfelelő legyen vízmennyiség a keltetőben, ez szabályozza a páratartalmat és előfordulhat, hogy utána kell töltenünk

- a keltető közeg állapota, kellő nedvesség tartalma. amennyiben nem elég nedves, a tojások össze eshetnek. Ilyenkor át kell picit nedvesíteni a keltető közeget, esetleg tetőt tenni a dobozra amiben a tojások vannak. (legyenek rajta lyukak)

- nem megfelelő tojások. Annak ellenére, hogy megvolt a párzás, egyáltalán nem biztos, hogy a tojások egészségesek lesznek. Ezt többnyire már tojásrakáskor látjuk rajtuk. Általában fonnyadtak, ráncosak, sárgák. Ezeket kár is keltetőbe rakni, pár nap alatt bepenészednek.

 

Amennyiben minden jól alakult és elérkeztünk a legvégső fázisba a tojások keltetésénél, akkor legyen türelmünk megvárni míg maguktól kibújnak a tojásból.

Csak a legvégső esetben kezdjünk bele a már felszakított tojásból kibontani a csöppséget. A tojás felszakítása és a kibújás akát egy napig isw elhúzódhat.

A nem megfelelő értékeken tartott keltető, okozhatja azt, hogy a kicsik bele pusztulnak a tojásba fejlődés közben.

 

A világra jött apróságoknak az első 1-2 héten biztosítsunk éjszakára is fűtést. Lehet valamivel hűvösebb a nappali hőmérsékletnél,de ne essen vissza 20 C-ra.

Az első 1-2 hónapban papírtörlőn tartsuk őket.

Fontos hogy, ne hevítsük túl a terráriumot 35 C fölé, mert az kannibalizmushoz vezethet.

Az első napokban nem fognak még kajálni, de ha elkezdik, csak győzzük tücsökkel vagy mini csótánnyal. A kukacok nem az első pár hónap eledelei közé tartoznak.

A kicsiknél mindig lesz szétnövés a fejlődés során. Ezért fel kell készülnünk több terrárium beüzemelésére és a méret különbségek szerinti szétválasztásra.

A bébyk etetését az etetés-itatás menüpontban találod!

Eladó Állatok

Jelenleg  csak normál és szines szakik közűl tudtok válogatni.

 

Wp 20161120 17 28 25 Pro

 

 Kepatmeretezes Hu Dsc 0710

Igazán vörös szépségeink 2015. ápriliában születtek!

 A2

 

további infó:

Tóth Gábor

0620 240 0578 

Nemek meghatározása

Fiatal korban, amikor még nincsenek jól meghatározható, külső jelek. Nehéz teljes biztonsággal megmondani az állat nemét. Ezek a külső jelek a harmadik, negyedik hónapban, már teljességgel láthatóak, szakavatott szem számára.

Fektessük a tenyerünkre úgy, hogy a feje nézzen az újaink felé. Ezután  szem magasságba, óvatosan emeljük fel a farkát, amíg a következő kép nem tárul elénk.

 

Kepatmeretezes Hu 298982 207817202616368 100001642709184 578564 1204526468 N

A képen egy nőstény állatot látunk. A faroktőnél, a farok irányában, középen elhelyezkedő dudor mutatja nekünk, hogy kivel is van dolgunk.

 

Kepatmeretezes Hu 308662 207817339283021 100001642709184 578565 1010462863 N

Ezen a képen a hím szakállas agáma, dupla hemipénisze látható. A faroktő két oldalán elhelyezkedő két hosszanti dudor mutatja állatunk nemét. A felnőtt állatok emellett, széles fejjel és robosztus testalkattal rendelkeznek. Bár amennyiben nincs mihez viszonyítanunk, ez nem lehet elég támpont. Viszont felnőtt korban a befeketedő torok és az erőteljes fej bólogatás már biztosan jelzi, hogy hím szakival van dolgunk.