Fejlec

Mielőtt egyenként bemutatnánk néhány főbb betegséget, nagyon fontos, megemlíteni, hogy azonnal forduljon állatorvoshoz, ha rendellenességet észlel. A betegségek legfőbb tünetei: étvágytalanság, aktivitás hiánya, mozgásszervi rendellenességek, megjelenés, tápláltsági állapot.

A legtöbb betegség, nagyon jól kezelhető, de csak akkor ha időben észleljük és kezeljük. Sajnos sokszor mire észleljük va betegség tüneteit, az már viszonylag késő, mert a szakállas agámák kifelé elrejti a betegséget, a természetben az ellenségei előtt nem akar gyengének, könnyű prédának tűnni.

Sajnos kevés az igazán hüllőkhöz értő állatorvos, érdemes már előre felkészülni, hogy hol találunk ilyet.

 

Parazita fertőzés

Gyakori betegség típus a parazita fertőzöttség, a tüneteit nem könnyű észre, venni.

Ilyenkor agámánk lelassul, sokan ezt a lustaságra fogják. E lő fordulhat, hogy az egyik szemére hunyorít, esetleg olyan mint ha esetleg kancsal lenne, de leginkább a széklet állapota és erős szaga jellemzi. Ilyenkor a férgek akár szabad szemmel is láthatóak.

Az újonnan beszerzett állatainkat érdemes két hétre külön elhelyezni, a többitől a fertőzés elterjedésének megakadályozása végett. Ekkor aljzatnak elegendő az újság papír vagy a papír törlő.

Lényeges a terráriumban található etető, itató tálak és a többi berendezés, rendszeres akár napi tisztítása, ezzel is akadályozva a parazitás fertőzöttség kialakulását.

Feltétlen orvosi kezelés ajánlott.

 

Angolkór

Ennek a betegségnek a kialakulását a helytelen tartásból kialakuló anyagcsere zavar okozza és ez vezet a csontlágyuláshoz.

A korai tünetek közé tartoznak, a mozgásszervi zavarok, a remegés, a rugalmas állkapocs csont és az esetlegesen elő forduló végtag bénultság. A későbbi stádiumban az izmok össze ránthatják a felpuhult gerincet és ez deformitást eredményez.

Dsc00473

A mennyiben az alapvető dolgokat betartjuk, ez a betegség típus, nagy mértékben elkerülhető. Legtöbbször az emberi felelőtlenség miatt alakul ki. A megfelelő kálcium és vitamin pótlás valamint UVB lámpák használata elengedhetetlen a szakállas agáma tartásakor.

 Dsc00474

Bőrbetegségek

Nagyon oda kell figyelnünk arra, hogy a terráriumot folyamatosan tisztán tartsuk. Értem ez alatt, az ürülék és a tálak napi tisztítását. Ehhez szorosan hozzá tartozik, hogy a kezünknek is tisztának kell lennie. 

Kepatmeretezes Hu Dsc00668

 

Ezt a beteglég típust, okozhatja bakteriális fertőzés is ezért mindenképp orvosi kezelés javasolt és elkülönítés.

Tüdő Betegségek

Gyakran fordul elő, hogy állatunkat nem a megfelelő hőmérsékleten tartjuk, esetleg éjjelre hűl le a hőmérséklet, vagy huzatot kapnak. Ilyenkor a tüdőben váladék gyűlik össze és ettől krákogó köhögő hangot hallatnak. A legfontosabb dolgunk a hőfok felemelése, még éjszakára is. A kezdő stádiumban szépen gyógyítható, de itt is fontos az elkülönítés és az orvosi kezelés.