Fejlec

Etetés:

A megfelelő táplálás, az eleség állat jól tartásával kezdődik!!

Állatainkat, csak akkor etetjük, amikor már kellően felmelegedtek, ez álltalában egy óra a lreggeli lámpa felkapcsolás után!

Ugyanez vonatkozik a délutáni etetésre, annyi eltéréssel, hogy itt 2 órával a lámpák lekapcsolása elött végezzünk az etetéssel!

 

Sok egészségügyi problémát lehet megelőzni azzal, hogy a megfelelő étrendet biztosítjuk kedvencünk számukra. A természetben, ők mindenevők és elég változatos az étrendjük (gyümölcsök, virágok, levelek, rovarok és más apró gyíkok, rágcsálók).Fogságban különböző kiegészítők kellenek ahhoz, hogy megfeleljen az általunk adott étel a nagy táplálkozási igényeinek. 

Nem bonyolult az étkeztetése a szakállas agámának,de az alapvető etetési módszereket meg kell tanulni és a megfelelő ételt kell biztosítani, életük különböző szakaszaiban. A szakállas agámának az anyagcseréje általában gyorsnak tekinthető. Figyelemmel kell kísérni  és megítélni, hogy mennyi ételre van szüksége kedvencének, ugyanis élelmiszer-fogyasztása változik az életkorától függően. 

Szakállas agáma életében a táplálkozás  fontos szerepet játszik.Megfelelő és változatos étrend elkerülhetetlen, hogy agámánk aktív életet éljen és jó fizikai állapotban maradjon.Megfelelő ásványi kiegészítők, különösen a kalcium elengedhetetlen étrendjéből.Ennek mennyiségét tojásrakó időszakban meg kell emelni.

 47981

 https://horizontshop.hu/lista/4d05f04d0fx56-Vitaminok--etrendkiegeszitok

Baba szakállas agáma

születéstől-2 hónapos korig

Ekkora mérettel álltalában a kezdő agáma tartók nem fognak találkozni. Ilyen ppiciket sem eladni, sem megvenni nem szerencsés dolog!!!!!!!

Baba agámát naponta 2-3 alkalommal kell etetni kis tücskkel ez napos vagy xl es méretű. A viszonylag nagyobb tücsökkel való etetés, okozhat Impaktációt, elzáródást vagy akár bénulást is. Az általa fogyasztható tücskök a baba agáma fejének egyharmadát nem meghaladó méretű lehet.

A győződjünk meg mindig arról, hogy a terráriumi tereptárgyak alatt, nem bújt-e el, a tücskök sokasága.

Néha nehéz megtalálni a kis méret tücsköket a kisállat-kereskedésben, de ne hagyjuk magunkat rábeszélni a nagyokra.

Alapvetően, nagy mennyiségű tücskök szükségesek minden etetésnél. Ez  annyi legyen, amennyit el tud fogyasztani 10 percen belül. A bent maradt tücsök súlyos sérüléseket okozhat kedvencünkben. Fontos, hogy a tücskök a kalcium-és vitamin-kiegészítő porral kerüljenek beszórásra legalább naponta egyszer. Szükségük van több kalciumra, mert gyorsan növekednek. Emellett zöldséget (lehetőleg reggel) kell biztosítani a napi étrendjébe.

Lisztkukacokat nem ajánlott a baba szakállas agámának adni a „kemény héja” miatt.

A36 40 ReptiVite With D3 363x700

https://horizontshop.hu/lista/4d05f04d0fx56-Vitaminok--etrendkiegeszitok

 

Fiatal szakállas agáma 

 

Fiatalkorúak lehet tekinteni kb. 15-20 cm és kb. 3-4 hónapos koruktól. 

Győződjön meg arról, hogy a tücskök mérete kisebb, mint a két szeme közötti távolság.

Reggelente kapjanak: összevágott zöldséget, majd napi 2x eleség állatot! 

Hasonlóan szükséges számára is a kalcium-és vitamin-kiegészítő minden nap, mivel gyorsan növekszik. Lisztkukacokat és viaszmolyt lehet bevezetni, de a túlnyomó részt az étrendet a tücsök, vagy csótány töltse ki.,

Minden fiatal számára szükséges a napi zöldség-etetés is mintegy a táplálék bevitel 20%-a. (ez nem kóbe vésett mennyiség, erőltetni a zöldség evést nem szabad.)

DE!! Nagyon Fontos!! Nincs, kőbe vésett szabály!! Mindegyik állatka másjellem és mást is szeret enni, ezért ne erőltessünk semmit.

Felnőtt szakállasagáma etetése

Itt már elegendő, a kétnaponta történő táplálás. A mennyiség mindig egyén függő, de ne úgy etessőnk, mint amikor a nagyihoz megyünk!!

Úgy tűnik, szeretnek egyre több zöldet enni, ahogy öregszenek. Azonban azok a tévhitek teljesen alaptalanok, miszerint túlnyomórészt zöldet kellene enniük.

A főeleség, továbbra is a tücsök, csótány és a sáska kell hogy legyen.

 

Egy tipikus etetés rend:

Zöldek mindennapi, lehetőleg reggel, hogy legyen időt az emésztéshez. Hagyja, hogy az állat annyi zöldet egyen amennyit akar. Ritka, hogy egy agáma kövér lesz mert túl sok növényi élelmet kap. Legalább két órával a lámpakapcsolás előtt fejezzük be az etetést.

Hetente háromszor  élelem legyen eleség állat. Ezek a következők lehetnek:

10-12 db  felnőtt tücskök méretétől függően 

vagy

8-10 db nagy gyászbogárlárva, vagy selyemhernyó, ismét a mérettől függően

2-3 db felnőtt csótány

 

Fürdetés  minden héten.

Zöldség-Gyümölcs:

Szakállas agámánk táplálkozásában az élelmiszerek minősége fontos szerepet játszik, ezáltal egészséges és boldog állatkánk lesz.A megfelelő, változatos étrend elkerülhetetlen, hogy  agámánk aktív és jó fizikai állapotban tartsuk.A megfelelő ásványi kiegészítő, különösen a kalciumot fontos használni kell. Ez a nőstényeknél a párosodás után még, sokkal fontosabb szerepet kap.

A zöldség és gyümölcsök  fontos szerepet töltenek be a szakállas agáma táplálkozásában.  A legtöbb zöldség és gyümölcs könnyen megtalálható az élelmiszer boltokban.

Ami kell az a leveles zöldségek, és gyümölcs.

Leveles  zöldek

Kínai kel

Fehérrépa zöldje

Mustár Zöldek

Gyermekláncfű zöldek

Koriander

Petrezselyem

Ruccola saláta

Madársaláta

Lucerna

Pipacs

Próbálja elkerülni a spenótot és a mangoldot, mivel ezek zöldségek tartalmazhatnak vegyi anyagokat, amelyek megakadályozzák a kálcium  felszívódását.Ha ragaszkodunk a spenóthoz és a mangoldhoz, figyelmesen és nagyon keveset kell etetni.

Zöldségek

 Alkalmanként kell adni zöldséget is agámánknak. A következő zöldségek az ajánlottak:

Zöldbab

Zeller

Borsó

Brokkoli

Tök

Sárgarépa

Paprika

Pardicsom

 

Gyümölcsök

A savas gyümölcsök, nem ajánlottak, ilyen a narancs, vagy a citrom.

Ajánlott gyümölcsök:

Szőlő

Kivi (legtermészetesebb hashajtó is, ha esetleg székrekedés van ajánlott)

Banán

Alma

Mangó

Körte

Bogyók

Banán

Sárgadinnye

Sárgabarack

Körte

Görögdinnye

Minden gyümölcsöt és zöldséget alaposan megmosva kell adni a szakállas agámáknak.Vágjuk apró darabokra, vagy tépkedjük picire őket falatnyi nagyságú darabokra. Amennyiben agámánk nagynak ítéli nem fogja megenni.

Sok fajta zöldség és gyümölcs alkalmas a szakállas agámának, de a lista említett fajtái elégek a kiegyensúlyozott étrendhez.

A növényi étrend főleg zöldségből álljon. A gyümölcs pedig heti egy alkalommal.

Itatás:

Szakállas agámák nem isznak ösztönösen itatóból. Meg lehet tanítani inni, de ez egy hoszabb folyamat, mire elfogadják a pipetát.

A fürdetést kölyök korban el kell kezdeni, de nem annyira mély vízben, hogy az agámának úsznia kelljen, természetesen nagyobb korban erre is tanítható. Amikor vízbe kerül az agáma nem kezd el inni azonnal, vizet kell csepegtetni a fejére. Idővel ösztönös lesz, hogy inni megy.  Biztosítani kell számára tiszta vizet, akkora edénybe amibe teljes testével belefér. Sok esetben agámánk ebbe az edénybe ürít. Ezt naponta tisztítani kell, hogy megelőzzük a betegség vagy paraziták terjedését. Amennyiben emésztési problémák merülnek fel langyos vizes fürdőzéssel segíthetünk állatkánkon.

Saját tapasztalataink alapján állataink elé letett itató tálakat csak kevésbé, vagy egyáltalán nem használják. Ezért mindenképp itassuk meg őket. ez a folyamat a következőképpen zajlik:

Az állatunkat kézbe véve egy pipetát, vagy fecskendőt az orra fölé és óvatosan egy pici vizet kinyomva belőle, hozzáérintjük. Az első pár alkalom után már várni fogja az itatást. ezt minden nap egyszer ismételjük meg. Az állat jelzi, hogy ha elég neki. A mennyiség lehet egy két csepptől egy egész flaskáig terjedő mennyiség.

Ennek a módszernek a másik előnye, hogy várni fogja a kézbe vételt és ezzel megteremtjük a megfelelő kapcsolatot. 

Tipp: Az eleség állatot feletetés előtt, érdemes jóllakatni. A vásárolt rovarok, lehet már több napja a kereskedésekben vannak és többnyire nincs velük foglalkozva. Ezalatt azt értem, hogy az eleség állat akkor az igazi, ha tele ette magát, így értékes tápanyagok jutnak kedvencünk szervezetébe is. így ráadásuk sokkal tovább élnek és nem kell naponta a kereskedésbe rohangálni.

Amire szüksége van az eleség állatoknak:

- Víz. Lehet permetezni, esetleg egy vizes szövet darabot, tojástartót is betehetünk hozzájuk, amiből kiszívogatják a nedvességet.

- Zöldségek. Ebből nyerik a vitaminokat és esetleg a nedvességet.

.-Lemezes díszhaltáp. A száraz eleség, magas fehérje tartalommal rendelkezik.

Amikor az eleséget etejük, mindig ügyeljünk, hogy megfelően apró vagy vékony legyen a étel. Az így felkínált dolgokat könnyen megeszik és nem fog berohadni a tárolójukba!