Fejlec

A szakállas agáma tápláltsági fokától függően 6-8 hónapos korától ivarérett. A hímek ezt erőteljes bólogatással jelzik. De ez nem azt jelenti, hogy ilyenkor a nőstényeket azonnal be lehet fogni, a tenyésztésbe.

Mielőtt belekezdenénk a pároztatásba, érdemes végig gondolni, hogy mit is fogunk kezdeni a kikelő apróságokkal. A picik napi akár 100-150 hangya-légy, méretű tücsköt is felfalnak, napi szinten. Az idő előrehaladtával csak nőni fog az étvágyuk. Csak abban az esetben pároztassunk, ha már van elképzelésünk a kikelő apróságok sorsáról.

 

Mindenképp érdemes megvárni a 14-18 hónapos kort a nőstényeknél. A beteg, vézna nőstényt soha ne pároztassunk, mert abba belepusztul.

Párosodáskor a hím a nőstény tarkóját harapva, gyűri maga alá. Amennyiben nem láttuk őket, de a nőstényünk tarkóján felfedezzük a sebeket, biztos lehetünk benne, hogy kb. 30-35 nap elteltével tojásokat fog rakni. 

Mindenképp szükséges ilyenkor az anya állatot jól tartani. Ez azt jelenti, hogy bőséggel etessük itassuk, valamint nagyon oda kell figyelni a vitamin és Ca kiegészítésre.

A tojás rakás közeledtével a nőstény keresi a helyét és sokszor próba ásásokat végez. Ami ilyenkor fontos, hogy az aljzat megfelelő vastagságú legyen. (legalább 10cm) Mi leginkább tőzeg, föld és vermiculit keverékét használjuk. Ez kellőképpen tartja a nedvességet. 

Parzas2

Két nőstény is keresi a helyet a tojások lerakásához.

 

Még mielőtt megvannak a tojások, érdemes a keltetőt beüzemelni és meggyőződni róla, hogy a megfelelő értékek vannak-e beállítva. Ne akkor kezdjük el kapkodni.

hőmérséklet: 29-31 C

páratartalom: 75-90 %

Amikor nőstényünk lerakta a tojásokat, érdemes azonnal kivenni őket, még mielőtt betemetné. Egy műanyag ételhordós dobozba tegyünk keltető közeget (vermiculit)

Parzas1

Szuper egészséges tojások.

 

kb. 2-3 cm vastagon ezt mindenképp nedvesítsük meg, de ne tocsogjon, mert abba belerohadnak a tojások. Ezután fektetve helyezzük bele a tojásokat és mehetnek a keltetőbe. . Lényeges hogy ne forgassuk őket.

Kepatmeretezes Hu Parzas3

Keltetőben a tojások.

 

A tojások általában 48-60 nap alatt kikelnek. Ekkorra már legyen előkészítve a megfelelő terrárium számukra. Ne ijedjünk meg ők az első 2-4 napban nem táplálkoznak a kikelő apróságok.

A keltetés folyamán rendszeresen ellenőrizzük a tojások állapotát és a keltető beállított értékeit. erre mindenképp szükségünk van pára illetve hőmérőre is.

Amennyiben elcsúsztak az értékek mindenképp, tegyünk meg mindent azek helyreállítására.

Amire ügyeljünk:

-  megfelelő legyen vízmennyiség a keltetőben, ez szabályozza a páratartalmat és előfordulhat, hogy utána kell töltenünk

- a keltető közeg állapota, kellő nedvesség tartalma. amennyiben nem elég nedves, a tojások össze eshetnek. Ilyenkor át kell picit nedvesíteni a keltető közeget, esetleg tetőt tenni a dobozra amiben a tojások vannak. (legyenek rajta lyukak)

- nem megfelelő tojások. Annak ellenére, hogy megvolt a párzás, egyáltalán nem biztos, hogy a tojások egészségesek lesznek. Ezt többnyire már tojásrakáskor látjuk rajtuk. Általában fonnyadtak, ráncosak, sárgák. Ezeket kár is keltetőbe rakni, pár nap alatt bepenészednek.

 

Amennyiben minden jól alakult és elérkeztünk a legvégső fázisba a tojások keltetésénél, akkor legyen türelmünk megvárni míg maguktól kibújnak a tojásból.

Csak a legvégső esetben kezdjünk bele a már felszakított tojásból kibontani a csöppséget. A tojás felszakítása és a kibújás akát egy napig isw elhúzódhat.

A nem megfelelő értékeken tartott keltető, okozhatja azt, hogy a kicsik bele pusztulnak a tojásba fejlődés közben.

 

A világra jött apróságoknak az első 1-2 héten biztosítsunk éjszakára is fűtést. Lehet valamivel hűvösebb a nappali hőmérsékletnél,de ne essen vissza 20 C-ra.

Az első 1-2 hónapban papírtörlőn tartsuk őket.

Fontos hogy, ne hevítsük túl a terráriumot 35 C fölé, mert az kannibalizmushoz vezethet.

Az első napokban nem fognak még kajálni, de ha elkezdik, csak győzzük tücsökkel vagy mini csótánnyal. A kukacok nem az első pár hónap eledelei közé tartoznak.

A kicsiknél mindig lesz szétnövés a fejlődés során. Ezért fel kell készülnünk több terrárium beüzemelésére és a méret különbségek szerinti szétválasztásra.

A bébyk etetését az etetés-itatás menüpontban találod!