Fejlec

Milyen terrárium kell a szakállas agámának?

Nappal 28-35 °C, éjszaka 20-22 °C az optimális. Biztosítsunk nappalra állandó hőmérsékletet. Persze a sütkérező helyen legyen melegebb 35 °C-nál, de azért ne süssük meg az állatot!

A terrárium mérete a benne tartott állatok számától is függ. Egy állat esetén elegendő a 100x50x40 cm. több állat esetén 120x60x60 cm. Ezek a méretek nem kőbe vésett adatok. A saját helyi adottságaink is befolyásolják, persze nagyon ne tartsuk kisebb terráriumba őket. A magasság akkor lényeges, ha kialakítunk nekik  mászó, napozó felületeket, hátteret.

Kepatmeretezes Hu Dsc 0628

A talaj legyen föld és mészgrit keveréke, vagy sivatagi homok de legjobb a porrá őrölt mészkő, mivel az állatok nyalogatják a talajt ásványi anyag szükségletük miatt. A legjobb aljzatról megoszlanak a vélemények. A fiatal állatoknál bélelzáródást (impaktáció) okozhat a lenyelt homok, ezért sokan járólapot esetleg valamilyen papírt (papírtörlő, hullámpapír) tesznek az apróságok alá. Lényeges, hogy olyat válasszunk, ami amellett, hogy állataink egészségét szolgálja könnyen tisztítható legyen.

Homokvizjel.php

 

 Helyezzünk be az állat számára köveket és vastag ágakat, alakítsunk ki számukra sütkérező helyet, biztosítsunk nekik árnyékos búvóhelyet is.

Világítás és hőmérséklet

Az egyik legfontosabb dolog, amit muszáj betartanunk, amennyiben azt akarjuk, hogy agámánk egészséges maradjon. Alap esetben két fajta fényforrást létezik. Az egyik a különféle hő termelő lámpák, amik biztosítják a megfelelő meleget ilyenek a különféle spot és halogén izzók. Ezeknek a méretét a terrárium nagysága határozza meg. Nagyon fontos, hogy ne tudjon állatunk túl közel kerülni a fűtő izzóhoz, ezt mindenképp ellenőrizzük, tegyük alá tenyerünket, olyan távolságra, amit kedvencünk még elérhet. Amennyiben túl melegnek, égetőnek ítéljük, mindenképp változtassunk a berendezésen.

Spotvizjel.php

 

A másik típusú fényforrás az UV ellátást szolgálja.

Ezekből több féle kapható, mi mindenféleképpen sivatagi (10.0) típusút vásároljunk. Megfelelő a normál izzó is, de a terráriumban az egyenletesebb fény eloszlást a fénycsövek biztosítják. Erre a D3 vitamin termelés miatt van szükség, aminek megléte elengedhetetlen feltétele a kálcium anyagcserének. Ennek hiányában könnyen alakulhat ki angolkór, (puha gumiszerű csontozat)  ez sok esetben gyógyíthatatlan. Fontos tudni, hogy az UV sugárzás nem hatol át az üvegen, ezért ezt mindenképp a szellőző (rácsra, a terráriumban kell elhelyezni. Ezeket a lámpák optimális távolsága 30-50cm.

 

10.0vizjel.php

 

Léteznek már olyan izzók (exoterra solar repti spot) amik fűtenek és a kellő UV mennyiséget is tartalmazzák.

Solarvizjel.php

 

A terrárium fűtésének megoldására léteznek más megoldások is, ilyenek:

Fűtő lap

Ezt a terrárium alá kell felragasztani, a terrárium méretének megfelelő méretűt válasszunk. Itt figyelembe kell venni, hogy mindenképpen maradjon olyan talajrész, amit nem fűtünk, így agámánk kedvére eldöntheti hol akar tartózkodni.

Fűtő kábel

Különféle hosszban kapható, ezzel is a talajfűtést tudjuk megoldani.

Fűtő szikla

A nap által felmelegített követ szimulálja, jó kiegészítője lehet, valamelyik lámpánat.

Bármelyik hő vagy fényforrást válasszuk, mindenképp figyelembe kell venni a várható külső hőmérsékletet, mely nagyban befolyásolja, hogy mire is lesz szükségünk.

Amennyiben még újak vagyunk, e téren mindenképp kérjük szakember tanácsát és itt a „szak”–on van a hangsúly.