Fejlec

 NEM ADUNK EL 3 HÓNAPOSNÁL FIATALABB ÁLLATOT!!!!!

Ennél fiatalabbat eladni etikátlan, vásárolni pedig meggondolatlanság!!!!

A legfőbb agáma lelőhely:

Horizont Terrarisztikai Szaküzlet: 1044 Bp Garam u 3. (tesco üzletsor)

139753406 3914076745289406 8060613038909413732 N

Erőtől dúzzadó, 4 hónapos növendékeink!

Ilyennek kellene lennie, az eladásra kínált szakiknak!

 

Folyamatosan kapjunk e-mailt, telefont, hogy segítsünk mert az eladó nem szolgált kellő felvilágosítással. - ilyenkor nagyon fontos!!!! NEM SZABAD MEGVENNI az állatot. Mert ez az ember nem ért hozzá és a nem megfelelő nevelésből adódó betegségeket, később mi fogjuk megfizetni.

Valamint, ott ahol Cserép lámpabúrát és, vagy kutyult vitamint akarnak ránk sózni, ott köszönjük meg a segítséget és távozzunk! Ezek egyike sem jó semmire. Gyorsan ki fog derülni, hogy mindenből vehetünk újat! Ezeket pedig mehetnek a kukába!!!!!!! 

Mielőtt az első utunkba kerülő kis szakit megvásárolnánk, érdemes utána nézni, körbe érdeklődni a tartásának feltételeiről és az új családtagunk várható jelleméről. Így képet kapunk róla, hogy tudjuk-e biztosítani a kellő feltételeket.

Mindenképpen legyünk tiszátban azzal, hogy a szakállas agáma tartása, költséges hobbi. Havi szinten a fűtés, világítás, etetés költsége 3000-5000 is lehet. Ebbe nem számoltuk bele az esetlegesen kiégő izzó, vagy az elfogyó vitamin pótlását.

Tehát mindenképp gondoljuk végig meg tudunk-e adni mindent amire agámánknak szüksége van.

A másik fontos dolog, az ár. manapság már nem nagyon lehet 15-20.000Ft alatt minőségi szakállas agámát vásárolni, de az árak elérhetik akár a százezer forintot is.

Sok esetben hangoztatják, hogy az agáma tatása egyszerű és kezdőknek ajánlott, de az alapvető dolgok be nem tartása az állatunk elvesztését fogja okozni.

- Megfelelő méretű terrárium

- Világítás, hőmérséklet, UV

- Etetés

- Vitamin, kálcium kiegészítők

 

Mielőtt állatot vásárolnánk, előbb mindenképp szerezzünk be megfelelő méretű terráriumot és rendezzük is be. Ezek után, végezzünk próbát, hogy a benne lévő eszközök megfelelő hőmérsékletet biztosítanak-e leendő állatunk számára.  

 

Amennyiben eldöntöttük, hogy szeretnénk egy szakállas agámát, akkor adódik a kérdés, hogy honnan is vegyem meg.? Ekkor több lehetőség közül választhatunk.

 

A legegyszerűbb módja ez első kisállat kereskedésbe betérni és ott megvásárolni.

Azonban több dologra mindenképpen ügyeljünk, mert sokszor nem megfelelően és zsúfoltan tartják őket. Győződjünk meg róla, hogy az eladó, ért is hozzá és ezáltal el tud látni minket hasznos tanácsokkal, vagy csak egyszerűen a rajtunk megkeresendő, pár darab ezrest látja.

 

A másik mód közvetlen a tenyésztőnél vásárolni. Itt is különbséget kell tenni tenyésztő és szaporító között. Utóbbi esetben, csak a haszonszerzés a célja a szaporítónak és valószínűleg, sem a szülők sem pedig az apróságok nem voltak megfelelően ellátva, felkészítve, nagy valószínűséggel csak a profit érdekli.

 

Sok szaporító hamar rájön, hogy ezek rengeteget zabálnak és ezt neki finanszíroznia kéne!!! -  és így már nem is akkora buli....

Ezért mihamarabb szaqbadulni akarnak tőlük.

Az ilyeneket kellene elkerülni!

 

Amennyiben megvan, hogy honnan vásárolunk szakállas agámát, a következőkre figyeljünk:

- Életkor. Célszerű legalább 3 hónaposnál idősebbet vásárolni. Ez azért AJÁNLOTT, mert a fiatalok, erre az időszakra erősödnek meg és baromi nagy stressz számukra a költözés, utazás. Ebbe sokan elpusztulnak, pár hét elteltével.

A fiatal állatok nagyon hajlamosak a stressz miatti nem evésre. A pár hetes jószágok megvétele igen veszélyes vállalkozás, a szállítás, a környezet változás, mind, mind stressz helyzet. FONTOS: ilyenkor fogjuk vissza magunkat és lehetőleg minél kevesebbet simogassuk nyomorgassuk új kevencünket - ennek ő még nem igazán örül.!!

A 3 hónapos állatok már elég stabilak. Ezért érdemes inkább kicsit többet adni értük, mint a pici olcsót megvenni.

 

Amire figyeljünk:

- Ahonnan vásároli szeretnénk, ott legyen:

      -tiszta terrárium

     -megfelelő fényforrások (UV, melegítő)

- Épp végtagok. A zsúfolt tartás és a helytelen etetés következménye, hogy egymás végtagjait leharaphatják.

- Remegés, koordinációs problémák, görbe csontok. Amennyiben nem világítják UV fénnyel, nem megelelő eleség állattal táplálták és rosz minőségű vitamint kapott -  ez anyagcsere zavarhoz vezethet. 

 - Anorexia. Bizonyosodjunk meg róla, hogy eszik, vadászik önnállóan.

 

Amennyiben minden rendben találtunk, ne habozzunk sokáig, a vásárlással!